akcesoria

Podstawowe akcesoria dla palacza cygar

Degustacja cygar to sztuka sama w sobie, wymaga jednak zastosowania specjalistycznych akcesoriów, aby móc w pełni cieszyć się ich wspaniały smakiem. Do prawidłowego, tzw. otwarcia cygara potrzebny nam będzie „ostry jak brzytwa” obcinacz. Może występować w formie popularnej gilotyny z jednym lub dwoma naprzeciwległymi ostrzami. Należy jedną dłonią trzymać cygaro, drugą wykonać pewne cięcie najlepiej w połowie kapturka. Zapewni ono odpowiedni ciąg, dzięki któremu będziemy mogli cieszyć się pełnią aromatu. Kolejną możliwością jest nacięcie cygara obcinaczem typu V, które pozostawia w główce wycięcie właśnie w kształcie litery V, stąd jego nazwa. Bardzo popularne w ostatnim czasie stały się punchery – wyrzynarki, dzięki którym pozostawiamy w główce cygara niewielkich rozmiarów dziurkę, umożliwiającą właściwy ciąg. Należy przyłożyć okrągłą końcówkę wyrzynarki do główki cygara i delikatnie wkręcić do wskazanej głębokości, na ogół ok. 0.5cm. Proste nacięcie możliwe jest również dzięki specjalistycznym nożycom do cygar, które również gwarantują odpowiedni ciąg. Przy zakupie tego rodzaju akcesoriów należy zwrócić uwagę głównie na stan ostrzy i możliwość ich ponownego naostrzenia. Z czasem sami dokonacie najbardziej trafnego wyboru, co do ulubionego sposobu rozpoczynania cygara. Jak wiadomo, aby móc odpalić cygaro, gdy już dokonamy cięcia, potrzebny będzie nam ogień ;) Wydaje się to bardzo proste i może takie jest rzeczywiście ale warto zwrócić uwagę na kilka niuansów. Po pierwsze pamiętajmy o tym, że cygaro szybko pochłania obce zapachy i w ten sposób możemy na własne życzenie popsuć jego smak i aromat podczas palenia. Dlatego do odpalania cygar najlepsze są specjalnie przeznaczonego do tego zapałki wykonane z drewna, a najlepiej cedru. Odpowiednie są również zapalniczki gazowe z dużym płomieniem. Pamiętajmy, aby unikać zapalniczek benzynowych, zapałek tekturowych, świecy, palników gazowych, etc. Przed właściwym rozpaleniem należy rozgrzać cygaro przygotowując je w ten sposób do odpowiedniej temperatury. Aby to zrobić skierujmy źródło płomienia do stopy cygara pod kątem 45 stopni, obracając pomału cygaro wokół własnej osi. Po kilkunastu sekundach możemy włożyć cygaro do ust i kontynuować właściwe odpalanie, aż do momentu uzyskania żaru na całej powierzchni stopy. Cygarem należy delektować się w spokoju, pamiętając o spokojnym pykaniu – zbyt szybkie doprowadzi do przegrzania się cygara przez co uzyskamy przykry aromat. Warto zaopatrzyć się także w specjalną popielnicę cygarową o rozmiarach dostosowanych do formatu ulubionych przez nas cygar. Warto od czasu do czasu odłożyć na nią cygaro podczas palenia, aby odpoczęło. Pamiętajmy także o tym, że nie należy odkładać cygara na dłużej niż godzinę, gdyż po takim czasie przestanie raczyć nas cudownym aromatem. Jednak gdy cygaro przygaśnie nam w trakcie degustacji, śmiało możemy je ponownie odpalić i nie powinno zmienić to jego smaku. Cygara wymagają odpowiednich warunków do ich przechowywania, o które bardzo trudno w naszych domach. Właściwa temperatura waha się w granicach 16 – 18 stopni, a wilgotność między 65 – 70%. Niezbędne jest zakupienie specjalistycznego mebelka, jakim jest humidor. Każdy musi być wyposażony w higrometr – urządzenie do pomiaru wilgotności w nim panującej oraz w nawilżacz, który należy uzupełniać co pewien czas wodą destylowaną. Jeżeli nawilżacz nie posiada otworów wentylacyjnych, należy co jakiś czas otwierać go na chwilę, w celu zapewnienia odpowiedniej cyrkulacji powietrza.

Posted in Pozostałe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>